ПОРЪЧАЙ на info@legabg.com или 0898 626 435

ПОЧИСТВАНЕ

ПОЧИСТВАНЕ И СОРТИРАНЕ НА ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ

Пчелите събират прашец от цветовете на растенията и с отделени секрети и спойващи вещества го оформят на гранули, топчета, в които са слепени хиляди тичинки цветен прашец с висока влажност 20-24%. Цветният прашец е основно белтък, който много бързо губи качествата си, затова пчелите го използват веднага пресен. Когато се запасяват за дълъг период (зимнина) те го обработват допълнително, правят перга и го заливат в килийките с мед за консервиране.

Кошерът е едно от най-чистите места и пчелите постоянно се грижат за това. Ние добиваме прашец на входа, съответно изхода на кошера, като така в него попадат различни механични примеси - восъчни капачета, части от пчели и др. Освен това при сушенето и пресипването, част от прашеца се раздробява, като оформя дребна фракция, която заедно с примесите трябва да бъде отделена от топчетата прашец.

Важна характеристика е, че топчетата прашец и техните големина, състав и плътност, зависят основно от растителния вид, но и от много други фактори като сила на семейството, влажност и температура. Например при силните семейства, както и при висока влажност, топчетата са големи, докато слабите семейства събират малки топчета. Прашецът от маслодайни култури (слънчоглед, кориандър, рапица) – е лепкав и мазен, докато от други растения лесно се разпрашава и раздробява.

Отчитайки разнообразните характеристики на цветния прашец, е разработена професионалната машината за почистване и сортиране.

There are no products matching the selection.